Dossier Groen in de wijk

Groene Daken Armhoefse Akkers: dankzij subsidies een betaalbaar groen dak

Wie de luchtfoto van Tilburg bekijkt, ziet dat de Armhoefse Akkers best groen is, zeker in vergelijking met andere wijken in Tilburg. Veel van dat groen bevindt zich echter in de binnenterreinen, waardoor grote delen van de wijk een stenig karakter hebben. Al jaren probeert de buurtraad samen met de groenwerkgroep hierin verandering te brengen en de voorbeelden van deze vergroening kun je om je heen zien, als je door de wijk fietst, loopt of rijdt.

Om de verstening van de wijk tegen te gaan, willen we proberen om onze mooie wijk verder te vergroenen, door het bevorderen van de aanleg van groene daken. Bij een groen dak wordt een laag sedumbeplanting aangebracht op een dak, waardoor er minder regenwater rechtstreeks in het riool belandt.  Een bijkomend voordeel is dat je woning en tuin een paar graden minder warm zijn in de zomer. En wat extra leuk is: er komen meer vlinders op al dat groen af.

Groene Daken Armhoefse Akkers is een initiatief van Remco, Hein, Riëtte, Mart, Will en Toine, een clubje enthousiastelingen uit de wijk.  We willen in het voorjaar een informatieavond organiseren over de aanleg van groene daken. Op deze avond zal een voorstel gepresenteerd worden voor het gezamenlijk aanschaffen van een groen dak. Het voorwerk van het vergelijken van offertes en het onderzoeken van de subsidiemogelijkheden zal daarbij door ons gedaan worden. Gelukkig hoeven we dat niet allemaal zelf te bedenken. Bij dit proces zullen we begeleid worden door Buurkracht, een organisatie die overal in het land ervaring heeft opgedaan met het opzetten van onder andere groenprojecten in buurten en wijken.

Heb je eventueel interesse in een groen dak, of wil je gewoon geïnformeerd blijven over de stand van zaken van het groene-daken-project schrijf je dan in via onze website:https://armhoefseakkers.buurkracht-online.nl Of stuur een mailtje naar

groen@armhoefseakkers.nl

Dan houden we je verder op de hoogte en hopelijk zien we je over een paar maanden op de informatieavond.

Remco, Hein, Riëtte, Mart, Will en Toine

 

De werkgroep Groene Daken Armhoefse Akkers bestaat uit:

Remco Westhoek, Loudonstraat 25

Hein Jacobs, Jan van Beverwijckstraat 7

Riëtte Sommerdijk, Simon Van Der Stelstraat 1

Mart Hoppenbrouwers, Oisterwijksebaan 11

Will van Sprang, Reinier De Graafstraat 9

Toine Kocx, Ringbaan Oost 208

 

 

 

8 mei 2021


Uit het Brabants Dagblad, 6 mei 2021

 

Wat er bij komt kijken om een bloembak te maken…

Zie op deze foto’s de verschillende stappen om ons bloembakkenproject te verwezenlijken. De productie is in volle gang en vordert gestaag, al is de klus om 88 bakken in elkaar te zetten en netjes af te werken geen sinecure. We zijn per slot niet allemaal volleerde vakmensen. Wél op de bouwafdeling voor het zagen en monteren, daar hebben we de beschikking over ons supertrio timmerlieden, Mari, Ries en Jan, échte vakmensen! De afwerkploeg met o.a. Riëtte, voor het gronden, schuren en aflakken bestaat uit amateurschilders, maar zíj kunnen zich intussen ook gerust vakkundig noemen. Grote dank aan deze mensen die het mogelijk maken dat er straks fraaie bloembakken aan heel veel gevels in de buurt hangen.

 

 


Een wijk vol zonnebloemen!

Stel je voor: een wijk die geel is van de prachtige zonnebloemen… De ene nog hoger dan de andere. Goed voor de vogels en insecten en heel mooi om naar te kijken. Dat zou fantastisch zijn! Deze zomer gaan we ervoor, in de Armhoefse Akkers.

Vorig jaar was de actie al een succes in onze buurwijk Jeruzalem, dit jaar gaan we hier bij ons zo veel mogelijk zonnebloemen kweken. Daarvoor neemt de Buurtraad het initiatief.

Heel fijn is het dat basisschool Armhoefse Akkers enthousiast heeft gereageerd en ook wil meedoen. Alle leerlingen van de school krijgen rond half april een zakje zonnebloemzaadjes met een brief mee naar huis. En dan kunnen ze aan de slag: zaaien, water geven (en veel liefde), een steunstokje erbij, en dan maar hopen dat je de hoogste zonnebloem van de wijk kweekt!

De bedoeling is dat de zonnebloemen zoveel mogelijk in voortuinen en geveltuintjes worden gezet, zodat iedereen ervan kan meegenieten.

Niet alleen de kinderen van school kunnen meedoen, de actie is voor iedereen. Dus heb/ben je geen kind op deze school, maar wil je wel meedoen? Stuur dan een mail met je naam en adres naar buurtraad@armhoefseakkers.nl Dan krijg je de zonnebloemzaadjes met een toelichtende brief thuisbezorgd. Later in het seizoen volgen dan ook wat updates per mail en in de wijkkrant. Voor de kinderen op school komen die updates via de leerkrachten.

Kinderen die op andere scholen zitten: doe ook mee! Iedereen die in het verspreidingsgebied van onze wijkkrant woont, mag meedoen!

Natuurlijk is er in de zomer een prijs(je) voor degenen die de hoogste zonnebloem weten te kweken. Daarover wordt later meer bekend. Maar we hopen vooral op veel tuinplezier.

Dus: laat weten als je mee wilt doen. De zonnebloempitten liggen klaar om zo snel mogelijk geplant te worden!

Zonnige groeten van de Buurtraad Armhoefse Akkers.

 

Straten zonder groen

In onze wijk zijn nog een flink aantal straten met geen of weinig groen te vinden, met name ten oosten van de Ringbaan Oost. Voorbeelden zijn de Van Heutszstraat, Cornelis Speelmanstraat, Loudonstraat, Van Imhoffstraat, Jan Maurits van Nassaustraat en Daendelsstraat: straten of gedeeltes daarvan zonder voortuinen, bomen of perken. Omdat de vergroening van de wijk belangrijk wordt gevonden door zowel de gemeente als bewoners stimuleert de Buurtraad al sinds jaar en dag allerlei ‘groene’ initiatieven in de wijk.

 

 

STOP WEGENS GROOT SUCCES: MAXIMAAL AANTAL BLOEMBAKKEN BEREIKT

Zoals in de april-uitgave van de buurtkrant al gemeld werd, is de actie met bloembakken voor aan de gevel een doorslaand succes. Maar liefst 88 bloembakken zijn er besteld! Weer een mooie stap gezet naar een verdere vergroening van onze wijk!

Om een soepele voortgang van productie en aflevering te kunnen garanderen, zien we ons genoodzaakt voor dit jaar vanaf nu de actie stop te zetten. Alle binnengekomen bestellingen worden op dit moment geproduceerd en zullen volgens de huidige planning eind april, begin mei kunnen worden uitgeleverd.

Diegenen onder u die ook graag mee hadden willen profiteren van deze actie (maar nu dus te laat zijn), kunnen we geruststellen: we gaan dit zeker herhalen! U moet dan wel geduld hebben tot het voorjaar van 2022. Wij zullen de buurt tijdig informeren wanneer de nieuwe actie weer start.


Leg zelf een geveltuintje aan

Nu het voorjaar zich weer aandient, krijgen we allemaal de lentekriebels. Overal zien we groen opkomen, dus waarom niet bij onze voorgevel? We herhalen daarom nogmaals de mogelijkheid voor het eenvoudig aanleggen van een geveltuintje.

In veel gevallen kunnen bewoners zelf een geveltuintje aanleggen. Voorwaarde hiervoor is wél dat de stoep minimaal 1.50 meter breed is. Je hoeft het verder alleen even te melden bij de gemeente (natuur_groen@tilburg.nl), dat is alles. Daarna kun je aan de slag.

Ga als volgt te werk:

  • Verwijder maximaal één rij tegels langs de gevel.
  • Zorg ervoor dat de stoep minimaal 1.20 meter breed blijft i.v.m. de toegankelijkheid voor kinderwagens, rolstoelen en scootmobielen.
  • Schep het zand weg tot maximaal 25 cm diep. Pas hierbij op voor evt. leidingen en kabels.
  • Vul het gat met tuingrond en zet daar de planten in.
  • Zorg dat klimplanten voldoende steun krijgen door bijvoorbeeld een houten hekje of ijzerdraad tegen de gevel te plaatsen.

Als je tussen de Cityring en de ringbanen woont, is het niet altijd mogelijk om zelf een geveltuintje aan te leggen. Dit heeft te maken met kabels en leidingen in de grond. Neem in dit geval voor de mogelijkheden contact op met de gemeente door een mail te sturen naar bovengenoemd mailadres.

Succes met het aanleggen en we hopen op veel nieuw groen in de straten!

Folder geveltuintjes van de gemeente.

Buurtraad Armhoefse Akkers

 

Reageren is niet mogelijk