Kennisbank


De werkgroep DAAD oriënteert zich continu op bestaande initiatieven binnen maar ook buiten de wijk. Hierbij is de gedachte dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Hieronder staat een aantal verwijzingen naar interessante websites.

Nudge
Nudge verbindt mensen en organisaties om initiatieven van onderaf te realiseren die zorgen voor een positieve en blijvende verandering in onze maatschappij, vanuit de overuiging dat kennis en expertise meer waard zijn wanneer ze worden gedeeld. Dit wordt gefaciliteerd door eenplatform en breed netwerk.
Door het faciliteren van bottom-up initiatieven wil Nudge handelingsperspectieven bieden die toegankelijk zijn voor iedereen. Alle  activiteiten zijn gebaseerd op ecologische, economische en sociale impact en zijn zowel groot als klein. Van het stopzetten van het abonnement op de Telefoongids tot co-creatie met de community voor een gemeenschappelijk doel. Nudge gelooft  dat elke stap telt.

Buurtlink
Wil je alles over je buurt weten? Dan ben je bij Buurtlink.nl aan het goede adres! Je maakt hier eenvoudig kennis met je buren en kunt daarnaast het laatste nieuws uit jouw buurt vinden. Buurtlink wil met de website het buurtgevoel in Nederland versterken en gelooft dat de leefbaarheid daardoor verbetert en mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun eigen omgeving.Wordt er binnenkort iets leuks bij jou in de buurt georganiseerd? Heb je een vraag aan je buren? Of heb je een foto gemaakt die je graag wilt delen met je buurt? Plaats dan een bericht! Buurtlink.nl is voor en door buren. Hoe meer buren berichten plaatsen, des te leuker het wordt!

Peerby
Peerby is een klein bedrijfje met grote doelen dat gelooft in “wij” en niet alleen maar “ik”. Door mensen in contact te brengen en te laten delen probeert Peerby een alternatief te bieden voor de wegwerpcultuur. Ded mensen van Peerby zijn geen heilige boontjes en vinden dat alles wat \”goed\” is ook makkelijk, leuk en voordelig mag zijn. Zo is goed voor de planeet, goed voor je buurt en goed voor ons ook gewoon goed voor jou.

Het Groene Woud
Stichting Streekrekening Het Groene woud wil meer stedelingen betrekken bij Het Groene Woud. De steden Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch liggen rondom het unieke Nationaal Landschap Het Groene Woud. Een gebied dat bestaat uit prachtige natuurgebieden en authentieke landschappen. Een ideale mix tussen natuur, cultuur en vermaak. Inwoners van de steden zijn zich lang niet allemaal bewust van de unieke waarden van het gebied waarin zij wonen. Daarom wil Stichting Streekrekening Het Groene Woud de betrokkenheid vergroten middels het honoreren van een project dat de relatie tussen de stedelingen en Het Groene Woud versterkt met een bedrag van maximaal € 15.000,-. Daarnaast wil de Stichting Streekrekening Het Groene Woud maximaal 10 buurtmoestuin-initiatieven in de stad belonen met elk een bijdrage van maximaal € 1.000,-.

Duurzaam Tilburg
Tilburgers konden meedenken over een duurzaam Tilburg. Ideeën posten kon tot en met 15 december 2015 op de Facebookpagina van de gemeente. Twee van die ideeën worden na de 15e door wethouder Berend de Vries uitgekozen om ze uit te gaan voeren. Voor het beste idee om de luchtkwaliteit te verbeteren is een bedrag van 10.000 euro beschikbaar. Het beste algemene duurzame idee kan 5.000 euro winnen.

BOUWplaatsJOUWplaats
In de voormalige Janusloodsen in de Galjoenstraat 35-37 in het Piushavengebied , bruist vanaf maandag 21 april 2014, tweede Paasdag van 12:00 tot 18:00 uur een nieuw initiatief, BOUWplaatsJOUWplaats. Een project dat zich richt op de uiteindelijke ontwikkeling van de Janusloodsen tot woon-&werkgebied met kleinschalige bedrijvigheid. Iedereen is deze dag welkom. BOUWplaatsJOUWplaats is de komende 3 jaar het middelpunt voor bewoners, kinderen, ondernemers, zelfstandigen en creatieven die zich willen ontwikkelen binnen de thema’s Wijklandbouw, Urban-ambachtsmarkten en een Bouw(Speel) Plaats. BOUWplaatsJOUWplaats wordt een plek waar JOUW ambitie waargemaakt kan worden in zowel klussen, tuinieren als ondernemen, straks in wonen en werken!

On the Commons
On the Commons (OTC) is een strategiecentrum opgericht in 2001. Het doel van de inspanningen is:

  • Opbouwen en zichtbaar maken van de commonsbeweging;
  • Initialiseren en in gang zetten van werken;
  • Ontwikkelen en stimuleren van leiderschap.

Er is een maatschappij mogelijk gebaseerd op een verschuiving van het marktgebaseerde systeem, door middel van nieuwe manieren van samenwerken.

Platform31
Steden, regio’s, dorpen en wijken zijn continu in beweging. Professionals en organisaties moeten kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. De nieuwste kennis in huis en samenwerken met andere partijen zijn dan onmisbaar. Platform31 ondersteunt professionals en organisaties bij sociale, economische en ruimtelijke vraagstukken met praktijkgerichte kennis en relevante netwerken. Daarmee dragen we bij aan de ontwikkeling van Nederland: innovatief, doelgericht, betrouwbaar en eigenzinnig.
Bij het beantwoorden van de vragen van vandaag, hebben we altijd ook de langetermijndoelen voor ogen.

Social label
KUNST VAN HET SAMEN MAKEN (Wood Works, Amarant)
Er ontstaat iets moois en bijzonders als makers – met afstand tot de arbeidsmarkt – samen gaan werken met ontwerpers. Het mooie en zinvolle product dat uit deze samenwerking voortkomt, heet Social label. De kunst van het samen maken, presenteren en verkopen. In het samenwerkingsconcept Social label komen kunst, werk en zorg samen. Aan elke unieke samenwerking met een gerenommeerd ontwerper wordt een Social label gekoppeld. Het product wordt door makers van bijzondere werkplaatsen gepresenteerd en verkocht. De unieke producten, die in een beperkte serie verschijnen, zijn met vakmanschap en plezier gemaakt. De betrokken ontwerper laat zien dat hij waarden als tijd, aandacht en betrokkenheid belangrijk vindt. Bovendien breidt hij zijn portfolio uit met een heel bijzondere samenwerking.
Maar het levert meer op: het biedt perspectieven voor een grote groep mensen die niet snel in het reguliere arbeidsproces instroomt. Bovendien betekent het mooie nieuwe ontmoetingen, waardering en inspiratie.

• Van eerste overheid naar eerst de burger
De publieke zaak is niet langer het monopolie van de overheid, maar steeds meer een zaak van de samenleving zelf. Dat concludeert een denktank van de VNG in het gepresenteerde rapport Van eerste overheid naar eerst de burger. Gemeenten moeten een nieuwe rol aannemen. Inspelen op en aansluiten bij maatschappelijke initiatieven moet voor gemeenten een kernkwaliteit worden.

Stadswerkplaats
Fablab013 en stichting SXL (initiatiefnemer van BOUWplaats) hebben de handen ineengeslagen om aan de Galjoenstraat in het voorjaar 2016 De Stadswerkplaats Tilburg te openen. Stadswerkplaats Tilburg is de plek waar je workshops en cursussen zowel kunt volgen áls geven. De Stadswerkplaats is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar kennis met nieuwe en traditionele technieken gemaakt en gedeeld kan worden. De Stadswerkplaats is een samenwerking tussen Fablab013 en stichting SXL.

 

 

 

Reageren is niet mogelijk