Armhoefse Akkers van het aardgas af?

 

De energietransitie komt nu echt op gang in Nederland. Mooi dus dat het buurtteam van Buurkracht een informatieavond hierover organiseerde op 22 november jl. in de foyer van Jan Wier. Ruim 100 wijkbewoners waren nieuwsgierig.

Tja, het duurt nog wel eventjes. Het streven van de regering is dat in 2050 in heel Nederland geen AARDgas meer gebruikt wordt en dat iedereen overgestapt is op andere energiebronnen. Hiermee zou de CO2 uitstoot een heel stuk omlaag gebracht moeten zijn. Als tussendoel is gesteld dat 49% van deze energietransitie al gerealiseerd moet zijn in 2030. Tijd zat dus?

Wijkgericht

Volgens wethouder Oscar Dusschooten tikt het klokje sneller dan gewenst: “In Tilburg willen we per wijk bekijken welke vorm van warmtebronnen het meest geschikt zijn. We zijn nu net begonnen in Quirijnstok met een pilot. We bekijken wat daar al is en wat er technisch haalbaar wordt. Kan een wijk bijvoorbeeld op een warmtenet worden aangesloten, of wordt het full-electric? We willen die onderzoeken in samenspraak met de wijk gaan doen, maar het zou natuurlijk mooi zijn als er in een wijk al initiatieven in deze richting worden genomen. Ik zou ook graag zien dat het eigenaarschap in de wijk zelf ligt.”

De wethouder werd samen met beleidsmedewerker Paul van Dijk door wijkgenote Jolanda Horsten ‘ondervraagd’ en zij slaagde erin om het tweetal concrete antwoorden te ontlokken. Dus riep de wethouder iedereen op om de isolatie van z’n huis aan te pakken. “Begin met het opsporen van kieren die zijn er vaak meer dan je denkt.” En, vloer- en dakisolatie evenals het plaatsen van zonnepanelen zijn investeringen die in een paar jaar terug verdiend zijn. En wat moet je doen als je cv-ketel het begeven heeft? Oei, lastig, want het is nog onduidelijk wanneer het aardgas in een wijk niet meer geleverd gaat worden. Gelukkig waren er kundige mensen in de zaal die wel advies wilden geven.

Postcoderoos

Hein Jacobs van het buurtteam Buurkracht kondigde een zonne-energieproject in onze wijk aan: “Buurkracht en Energiefabriek 013 zijn samen met de Stichting Katholiek Onderwijs Zuid-Oost (SKOTZO) aan het onderzoeken of het plaatsen van zonnepanelen op de vijf scholen mogelijk is. Wijkbewoners met de postcodes 5017 en 5018 (+ direct aanliggende postcodes) die geen mogelijkheid hebben om zelf zonnepanelen te plaatsen, kunnen deelnemen in een coöperatie die de panelen op de scholen gaat beheren. De risico’s zijn dan volledig afgedekt en de investering van een deelnemer in één of meerdere zonnepanelen kan in een beperkt aantal jaren worden terugverdiend. Op dit moment wordt gewerkt aan een intentieverklaring, waardoor het onderzoek naar de haalbaarheid snel van start kan gaan.”

Op de avond zelf konden geïnteresseerden hun naam en adres achterlaten, zodat zij geïnformeerd worden over de voortgang. Ook belangstelling? Stuur een mail naar Hein Jacobs: 7heinjac@telfort.nl.

Warmtepompen

Geert van den Biggelaar van Rehema gaf vervolgens een interessante presentatie over warmtepompen. Eigenlijk is de daarvoor gebruikte techniek bij iedereen al bekend, want in ieder huishouden staat wel een koelkast en/of vriezer en die werken op hetzelfde principe.

De voor- en nadelen van een warmtepomp en de verschillende soorten kwamen aan bod. Duidelijk werd, dat per huishouden bekeken moet worden welke pomp het best van toepassing is. “Kies daarvoor een gerenommeerd bedrijf”, waarschuwde Geert, “want er zijn nogal wat aanbieders die alleen op verkoop gericht zijn en niet op het plaatsen van het meest adequate product.” Ook de omgeving is hierbij van belang. Bij een warmtepomp moet er ook altijd aan de buitenzijde een aircopomp geplaatst worden. “En zo’n airco maakt geluid! Je kunt er wellicht zelf geen last van hebben, maar je buurman wel. Geluid is een serieus probleem, waar dus ook heel serieus rekening mee moet worden gehouden”, aldus Geert.

Al met al een prima initiatief van het buurtteam Buurkracht, bestaande uit Frans van Bakel, Hein Jacobs, Ger Pepels, Alexander Savelkoul, Nell Toemen en Trudy Wajon.

 

 

Het interview met v.l.n.r. Paul van Dijk,wethouder Oscar Dusschooten en Jolanda Horsten

 

 

 

 

 

 

Geert van den Biggelaar hield een interessante presentatie over warmtepompen

Reageren is niet mogelijk