44 jaor en nog nie gaor

‘44 jaor en nog nie gaor’ in d’n opstoet

Artikel uit de Buurtkrant van januari 2014 door Jaap van Loon

Het duurt nog een paar weken, maar de voorbereidingen voor carnaval in onze wijk zijn al maanden in volle gang. Een aparte bouwploeg is in kamers en schuurtjes bezig met de voorbereiding voor deelname aan de grote optocht in Tilburg.

“We gaan voor de 12e keer meedoen”, vertelt Erik Ketelaars, een van de vaste krachten die jaarlijks de deelname voorbereidt. “Het idee om mee te gaan doen is ontstaan bij het 33 jarig bestaan van de Kaauw Errepels. Dat is ons toen heel goed bevallen. Sindsdien doen we mee als grote loopgroep, waarin minimaal 16 mensen moeten meelopen.”

Precies passen
“Eigenlijk zijn we er het hele jaar wel mee bezig”, zegt Jos Zoontjes, import in onze wijk door zijn relatie met Carolijn, de dochter van Willy en Peter de Leeuw (Pelgrimhoeve). “We hebben regelmatig een vergadering, waarin de bouwers en de denkers samen bezig zijn met een thema. Dit jaar was dat niet zo moeilijk, vanwege het jubileumjaar. De slogan lag voor de hand: ’44 jaor en nog nie gaor’ natuurlijk. We willen dat dit er heel goed uitspringt. Iedereen langs de kant moet het weten. We gaan met zo’n 35 man meelopen en laten ons ondersteunen met een flinke en mooi opgetuigde kar.” Dat is makkelijker gezegd als gedaan. De Kaauw Errepels hebben geen geschikte ruimte om de kar rustig op te bouwen. Alle ornamenten en versiersels worden momenteel in schuurtjes gemaakt. “We hebben de afmetingen van de wagen en we weten hoe het moet worden, maar het is altijd spannend of alles in de laatste week voor carnaval precies past.” Lachend gaat Erik verder: “We hadden een keer geen rekening gehouden met de dingen die naast en aan de wagen hingen. We moesten de hele kar schuin omhoog door de deuren van een schuur heen zien te krijgen. Er uit ging, maar na afloop er weer in, kostte iemand bijna een paar vingers…”

Werkgroepen
Veel mensen beseffen niet, dat er veel komt kijken, voordat het carnaval van de Kaauw Errepels van start kan gaan. “In feite hebben we voor elk deel van de dag en voor elke activiteit wel een aparte werk-groep”, gaat Erik verder. “Gelukkig is er een vaste kern en kunnen we vóór en met carnaval een beroep doen op een vaste groep vrijwilligers.” Dat is hard nodig, want iedere activiteit kent zo haar eigen specifieke problemen. “Dit jaar willen we op de wagen graag livemuziek”, vertelt Jos, “maar een blaaskapel leg je niet zomaar vast. Die zijn nu pas bezig hun programma op te stellen. Wij moeten het echter tijdig weten, want je moet ook zorgen voor de nodige ruimte op de wagen. In ieder geval zijn we op zoek naar iets spectaculairs, wat op gaat vallen.” Wie trouwens belangstelling heeft om mee te lopen in de grote optocht kan zich melden via www.kaauwerrepels.nl.

Eigen optocht
De wijk Armhoefse Akkers is nog een van de weinige wijken die ook een optocht in de eigen wijk heeft. In feite zijn het er zelfs twee. Op vrijdag trekt de bonte stoet van basisschool Armhoefse Akkers door de straten en op zaterdag komen veel wijk-bewoners zelf in actie. Daar horen ook de bouwers van de grote wagen bij. “Dat kost wel wat extra tijd, maar het is hartstikke leuk om te doen,” vindt Erik. “Een andere groep is bezig met die voorbereidingen en die hebben al twee blaaskapellen weten te strikken. Dat verhoogt de sfeer.”Vindt hij het jammer, dat de basisschool niet meedoet met de wijkoptocht? “Ja natuurlijk, maar wel begrijpelijk, want dat kost de leerkrachten een extra dag. Het zou echter wel mooi zijn, als op zaterdag nog een paar klassen meelopen. Overigens lopen ook verschillende groepjes kinderen mee met de kinderoptocht door het centrum van Tilburg op dinsdag.”

Publieksprijs
Meedoen met d’n opstoet is overigens wel een slijtageslag. Erik: “Je moet om 10.00 uur klaar staan langs de Piushaven en de route is best lang. Zeker, als je weet, dat je de route twee of drie keer loopt. Soms sta je stil, dan weer vooruit, loop je wat terug om iemand te groeten, maak je ergens een praatje. Al met al best vermoeiend en daarbij kijken ook nog eens een heel lading mensen naar jou. ’s Avonds rond 18.00 – 19.00 uur zijn we pas weer terug in de Pelgrimhoeve. Hopelijk ook dit jaar weer met een prijs. De afgelopen jaren behaalden we met de Kaauw Errepels twee keer de Publieksprijs, eigenlijk de mooiste prijs die er is. Dat zou dit jubileumjaar wel helemaal super mooi zijn…”

Reageren is niet mogelijk