Geveltuintjes in de wijk

Leg zelf een geveltuintje aan

Nu het voorjaar zich weer aandient, krijgen we allemaal de lentekriebels. Overal zien we groen opkomen, dus waarom niet bij onze voorgevel? We herhalen daarom nogmaals de mogelijkheid voor het eenvoudig aanleggen van een geveltuintje.

In veel gevallen kunnen bewoners zelf een geveltuintje aanleggen. Voorwaarde hiervoor is wél dat de stoep minimaal 1.50 meter breed is. Je hoeft het verder alleen even te melden bij de gemeente (natuur_groen@tilburg.nl), dat is alles. Daarna kun je aan de slag.

Ga als volgt te werk:

  • Verwijder maximaal één rij tegels langs de gevel.
  • Zorg ervoor dat de stoep minimaal 1.20 meter breed blijft i.v.m. de toegankelijkheid voor kinderwagens, rolstoelen en scootmobielen.
  • Schep het zand weg tot maximaal 25 cm diep. Pas hierbij op voor evt. leidingen en kabels.
  • Vul het gat met tuingrond en zet daar de planten in.
  • Zorg dat klimplanten voldoende steun krijgen door bijvoorbeeld een houten hekje of ijzerdraad tegen de gevel te plaatsen.

Als je tussen de Cityring en de ringbanen woont, is het niet altijd mogelijk om zelf een geveltuintje aan te leggen. Dit heeft te maken met kabels en leidingen in de grond. Neem in dit geval voor de mogelijkheden contact op met de gemeente door een mail te sturen naar bovengenoemd mailadres.

Succes met het aanleggen en we hopen op veel nieuw groen in de straten!

Info gemeente over geveltuintjes.

 

Buurtraad Armhoefse Akkers/groengroep

Reageren is niet mogelijk