Geveltuin tips

Tips voor het aanleggen van een geveltuin

Tja daar sta je dan voor je nieuwe geveltuin. Misschien heb je zelfs al wat zon- of schaduwplantenpakketten gekocht voor je tuin. Maar hoe pak je dat nou het beste aan?

Tips voor de aanleg en het onderhoud van uw geveltuin:

1. Aarde 
Uw nieuwe geveltuin is gevuld met een laag tuinaarde van ca. 30 cm. Dat is genoeg voor eenjarige en ander ondiep wortelende planten. Wilt u struik planten of een klimplant dan is het verstandig om dieper uit te graven en te vullen met potgrond evt gemengd met cocopeat (dat houdt beter vocht vast)

2. Zon of halfschaduw?
Is uw geveltuin aan de zon (<6 uur) of schaduw (>6 uur)kant van de straat? Houdt hier rekening mee in de beplanting. Een plant die het naar zijn zin heeft scheelt onderhoud en teleurstelling. Wilt u een overzichtje van halfschaduw of zonplanten, die geschikt zijn voor geveltuinen laat het ons weten. Dompel de planten een paar minuten in water tot er geen bubbels lucht meer omhoog komen voordat u ze plant, dan hebben ze al wat voorraad bij zich. Aanplanten in het najaar voor de vorst heeft wel degelijk zin voor vaste planten, omdat ze dan al een voorsprong hebben in het voorjaar: ze zijn al een beetje gewend aan hun nieuwe plek.

3. Water
Geef de planten in de eerste weken veel water! Daardoor worden de wortels gestimuleerd om te groeien. In droge periodes is om de dag water geven een goede richtlijn. Omdat een geveltuin dicht tegen de gevel aan ligt, vangt deze veel minder regenwater dan een tuin. Ligt uw geveltuin onder een erker of balkon van de bovenburen, dan is water geven helemaal nodig.

Beter is een keer veel water geven dan elke dag een beetje. Simpele test of water nodig is: steek uw vinger in de aarde en als er geen aarde aan blijft plakken dan is het tijd om water te geven!

4. Bemesten
Aangezien de voedingslaag van aarde maar klein is, is het aan te bevelen elke 6 weken bij te mesten met een meststof voor bloeiende planten. In de beperkte hoeveelheid grond zijn de voedingsstoffen dan wel verbruikt of weggespoeld. Ook geen kwaad kan het om in het voor- en/of najaar de grond te verbeteren met een laagje tuincompost.

5. Onderhoud
­Een handig overzicht wat er wanneer in het jaar te doen valt aan klussen in een (gevel)tuin vindt u in bijna alle tuinbladen of op b.v.  www.neerlandstuin.nl/onderhoud/tedoen.html  of  www.eigenhuisentuin.nl/tuinieren/tuinkalender

Reageren is niet mogelijk