Plan Sacramentskerk

Eindelijk doorbraak voormalige Sacramentskerk

Corin Sweegers

Het heeft (veel) langer geduurd dan bedoeld, maar in week 44 ging het plan voor de invulling van het terrein van de voormalige Sacramentskerk aan de Pelgrimweg dan toch naar de Gemeente Tilburg voor goedkeuring.
Het bisdom en bouwbedrijf JA van Gisbergen zijn het eens over verkoop van de desolate kerk, die al ruim 10 jaar leeg staat. Het belangrijk­ste laatste probleem was nog het parkeren en ook dat is opgelost: dat geschiedt geheel op het terrein van de nieuwe woningen.

15 woningen
Eén woning in de toren van de Tilburgse Sacramentskerk, een in elke zijbeuk en twaalf op het terrein van het (te slopen) schip. Vooral de
woningen, zonder schuine daken gaan echt een behoorlijk contrast vormen met de voorzijde van de kerk die behouden blijft, en de huizen in de buurt. De monumentale boom achter de kerk in de tuin van de voor­malige pastorie blijft staan Dit conceptplan diende Bedaux de Brouwer Architecten in bij de gemeente, maar daarmee is de zaak niet rond. De bestemmingsplanprocedure (wijziging van de bestemming naar wonen) neemt zeker een jaar in beslag. Ook zal zeker nog overleg plaatsvinden met om­wonenden. Pas daarna zal de definitieve koop gesloten worden en zal de sloop kunnen beginnen. Bouwbedrijf J. A. van Gisbergen uit Hooge Mierde verwacht be­gin 2016 met de bouw te kunnen beginnen. Over de verkoop maakt projectarchitect Thomas Bedaux zich geen zorgen: “We krijgen nu al aanvragen uit de buurt.”

Pieter Siebers van de werkgroep Kerk en Klooster in Armhoefse Akkers reageert verheugd: “Blij dat er nu schot in komt, het gebouw is steeds meer aan het verloede­ren.” Of ook de spits terugkeert is afhan­kelijk van geldelijke steun. “We willen daar met z’n allen de schouders onder zetten”, zegt Siebers. Anders dan Van Gisbergen in eerste instantie veronderstelde, heeft het bisdom er geen moeite mee als er straks weer een spits op de toren komt. De kerk is dan immers verkocht.

Uit: Armhoefse Akkers, maandelijks blad voor buurtbewoners, november 2014, p.5.

Reageren is niet mogelijk