Biodiversiteit

Zoals beloofd wat foto’s van de ecologische berm in de Oisterwijksebaan in Moerenburg, waar de baan nog een zandpad is en stuit  op de noordelijke randweg. Het stukje bevindt zich na de Zonderlokstraat, aan de noordzijde. Het verschil met de andere kant die wel gemaaid wordt is duidelijk. Het is fraai, zo’n berm en geeft kleur, want voor de botanisch niet-onderlegde wandelaar is er meestal niet veel te zien in de bermen in Brabant. Over de diversiteit of biologische waarde kan uw correspondent niet veel zeggen, dat is aan de deskundigen van de Vereniging Behoud Moerenburg. Het zou mooi zijn als deze begroeiing zich verspreidt door het hele gebied en er overal op natuurlijke wijze een bloemen- en plantenpracht zou ontstaan. Vooralsnog ziet de berm  er voor de leek hetzelfde uit als de braakliggende bouwterreinen die ook met bloemenmengsels worden ingezaaid en die er dus ook heel fraai uitzien. (Ook het Lourdesplein heeft anno 2013 deze visuele bloemenpracht op het kale onvruchtbare zand.)  De walkant aan het geasfalteerde stuk aan de kanaaldijk echter die ook niet gemaaid wordt, ziet er voor een leek ook heel divers uit.
Misschien is het een idee het bordje dat hier heeft gestaan en dat hondenbezitters verzocht de hondenpoep op te ruimen terug te plaatsen, want zulke poep is niet goed voor de natuur. De 85-jarige boer verderop op zijn beurt was niet gecharmeerd van de distels aan de rand van de akker en haalde die op milieuvriendelijke manier, met de ouderwetse zeis, weg.
De dynamiek van het gebied wordt tijdens een wandeling onderstreept  door het beeld en geluid van langsrijdende treinen; het stoort nauwelijks.
Wie rechtsaf slaat en het pad neemt langs de boerderij en manege Hooijen, ziet rechts een zandheuvel met gaten van de oeverzwaluwen die daar nestelen.
En ja, het is een gebied aan de rand van de stad, dus een blowbankje achter de bed&breakfast Buitenom en drugsafval horen erbij, zullen we maar zeggen.  Persoonlijk vinden wij de rozenstruiken achter de b&b niet in dit landschap passen.
Over zwaluwen gesproken: wie boerenzwaluwen in actie wil zien, gaat eens op het bankje zitten bij de nieuwe overstort aan de Kommerstraat. Daar vliegen ze over het ondergelopen weiland en zitten keurig op een rijtje op een hek; veel hebben hun nest in de schuur van het hondenpension naast het voetbalveld. En de majestueuze gierzwaluwen vliegen elke avond boven Hoogvenne en Fatima, daar zijn nog weinig bankjes, maar dat komt nog wel. Op het juiste uur van de dag en het goede weer, scheren ze je letterlijk gierend vlak langs de oren. Het is te hopen dat de gemeente en projectontwikkelaar iets voor hen regelt, want waarschijnlijk hebben deze hun nesten in de vervallen en binnenkort te herontwikkelen Aabe-gebouwen.
Maar, terug naar Moerenburg, al met al is het na de herinrichting een zeer fraai gebied geworden, een aanwinst voor de stad en de buurt.

juli 2013

Naar de foto’s

 

Reageren is niet mogelijk